Opis
Obrana skorzonera, znana r贸wnie偶 jako w臋偶ymord, to korze艅 warzywa, kt贸ry po obraniu wymaga odpowiedniego przygotowania, aby nie 艣ciemnia艂.聽Aby obrana skorzonera nie ciemnia艂a,聽nale偶y wrzuci膰 j膮 od razu do wody z dodatkiem soku z cytryny lub octu.聽Skorzoner臋 mo偶na je艣膰 gotowan膮, zapiekan膮, sma偶on膮, lub dodawa膰 do sa艂atek i innych potraw.聽
Sposoby podania:
- Gotowana:聽Podawana z mas艂em i bu艂k膮 tart膮, jak szparagi.
- Zapieakana:聽W cie艣cie nale艣nikowym lub z sosem serowym.
- Dodatek do potraw:聽Do sa艂atek warzywnych, da艅 mi臋snych, lub jako sk艂adnik zapiekanek.
- Na s艂odko:聽Polana miodem lub oliw膮 z oliwek.聽
Warto艣ci od偶ywcze:
Skorzonera jest bogata w b艂onnik, witaminy (C, B) i minera艂y (偶elazo, magnez, potas, wap艅), a tak偶e zawiera inulin臋, kt贸ra wspomaga rozw贸j dobrych bakterii jelitowych i pomaga regulowa膰 poziom cukru we krwi.聽
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.